Meestgestelde vragen

Wat hebben jullie allemaal?  
Bij gereedschap kan je zien wat we aan gereedschap hebben. Het gereedschap is ingedeeld naar soort of naar het gebruik. Als je op een specifiek gereedschap klikt, kan je daar zien of het beschikbaar is. Je kan het reserveren voor de dagen dat je het nodig hebt. Lees hier hoe dat allemaal precies werkt.

Wat kost het?  
Per stuk gereedschap staat hoeveel het lenen kost. We berekenen een bedrag per periode.
We vragen een bedrag omdat de gereedschapsuitleen ook geld kost. Denk hierbij aan de website, het onderhoud en aanschaffen van gereedschap enz.

Hoe lang mag je de spullen lenen?  
De minimale periode is een halve week, je mag de spullen maximaal 1 maand lenen. Als je ze langer wilt lenen, moet dit in overleg met iemand aan de balie. De balie is alleen open tijdens de openingstijden

Wat zijn de openingstijden? 
Die vind je onder contact.

Voor wie is het?  
Gereedschapsuitleen Oost is er voor alle bewoners van Oost die zelf willen klussen. Het is niet bedoeld voor ondernemers en bedrijven.  

Ik heb geen internet, wat dan?  
Je kan alles ook bij de uitleenbalie regelen: inschrijven, spullen lenen en betalen. Je moet je daar wel legitimeren. Inschrijven kost €2,50; dat hoef je maar één keer te doen. Lees er hier meer over. Betalen bij de uitleenbalie kan alleen met pin.  

Wat als ik iets kapotmaak?   
Dan moet je meteen stoppen met het gebruik van dat gereedschap. Kom bij de eerste mogelijkheid naar de uitleenbalie voor overleg, alleen tijdens openingstijden. We bekijken dan of je de schade moet vergoeden of dat het aan het apparaat zelf ligt.  

Waarom doen jullie dit?  
We hebben hier twee redenen voor: we vinden het belangrijk dat iedereen makkelijk en goedkoop aan gereedschap kan komen om te klussen; en we vinden het belangrijk dat spullen vaak gebruikt worden. Gereedschap kopen voor eenmalig gebruik gaat ten koste van het klimaat, het kost veel grondstoffen en energie.